حیاط ایرانی: چگونه در منزل خود حیاطی با اصالت کاملا ایرانی داشته باشیم؟

چگونه حیاط ایرانی داشته باشیم؟ یکی از جذابیت‌های خانه ایرانی در فصل‌های بهار و تابستان حیاط ایرانی آن است. طراحی زیبای فضای حیاط تاثیر زیادی در روحیه افراد خانواده نیز دارد. با توجه به زندگی پرمشغله امروز، از آنجایی که مکررا فرصت رفتن به پارک ها و فضاهای سبز را نخواهیم داشت، می توانیم یا راه‌ها و روش‌های کم هزینه، طبیعت را به منازلمان بیاوریم. اگر شما هم می‌خواهید در خانه مدرن ایرانی خود، فضای سبز مدرن اما با اصالت ایرانی داشته باشید این مطلب را مطالعه کنید.

همانطور که در فیلم‎های قدیمی و خانه‎های تاریخی ایرانی مشاهده کرده‎اید یکی از عناصر اصلی حیاط ایرانی حوض آب آن است که در وسط حیاط قرار گرفته است. معمولا دور تا دور حوض را با گل‌های رنگارنگی که در گلدان‌های سفالی خود نمایی می‌کنند می‌آرایاند. استفاده از باغچه‌های زیبا و حوض آب هر کدام به نحوی در زیبایی حیاط ایرانی تاثیر گذار است. اما امروزه با کوچک‌تر شدن خانه‌ها همه افراد نمی‌توانند در خانه‌هایشان از زیبایی حوض بهره‌مند شوند. سوال این است که چگونه می‌توانیم با فضای کوچکی که داریم محیطی زیبا و آرامش بخش برای خود و خانواده‌مان بسازیم؟

چگونه حیاط ایرانی داشته باشیم؟

دو عنصر آب و گیاه سبز، عناصر اصلی حیاط ایرانی هستند که در همه‌ی خانه های ایرانی آن را خواهید دید. جالب است که بدانید در واقع حیاط ایرانی تلاش معماران برای خلق نمونه کوچکی از باغ ایرانی است و باغ ایرانی خود تمثیلی از بهشت است. بنابراین استفاده از دو عنصر  آب و گیاه سبز در فرهنگ ایرانی بی دلیل نیست چرا که آب نماد پاکی و روشنایی و گیاه نماد زندگانی و امید است که هر دو تعریفی از ویژگی‌های بهشت است.

حوض آب یکی از زیباترین عناصر یک حیاط اصیل ایرانی است

استفاده از حوض‌آب در طراحی حیاط ایرانی

همانطور که اشاره کردیم حوض‌آب ایرانی از اصلی‌ترین عناصر حیاط ایرانی است. در فرهنگ ایرانی پاکیزگی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است، در گذشته که مردم از نعمت آب‌های لوله کشی در منازل خود بی‌بهره بودند از آب حوض به عنوان منبع آبی برای شست و شو، آبیاری گیاهان، وضو گرفتن و …. استفاده می‌کردند. استفاده از حوض آب در خانه ایرانی علاوه بر زیبایی و پاکیزگی بر هوای حیاط منزل نیز تاثیرگذار بود. وجود آب در فضای محصور حیاط هوایی معتدل‌تر ایجاد کرده و محیط را برای شب نشینی‌ها و حتی تناول عصرانه و شام در آن فضای دلنشین آماده می‌کرد. با وجود حوض در حیاط خانه‌ها افراد در روز از درخشش کاشی‌های فیروزه‌ای که به بخشی از فرهنگ ما مبدل شده لذت می‌بردند و در شب از انعکاس تصویر ماه در حوض آب. شاید نتوانید در آپارتمان‌های امروزی حوض آب را به آنگونه که بود استفاده کنید اما می‌توانید به شکل های دیگری از وجود حوض و یا حتی آب نما بهره ببرید .

در ادامه تصویر تعدادی حوض آب و آبنمای مدرن را مشاهده خواهیم کرد.

حوض آب مدرن در حیاط ایرانی

همانطور که در تصویر مشاهده می‌کنید در حیاط خلوت این منزل ایرانی حوض کوچکی قرار دارد که به زیبایی هر چه تمام تر حس و حال حوض‌های قدیمی را تداعی میکند. کاشی‌های فیروزه‌ای حوض علاوه بر جلوه بخشیدن به حوض‌آب یادآور رنگ غالب استفاده شده در مکان‌های سنتی و تاریخی ایرانی است.

طراح در این فضا به خوبی از همه امکانات استفاده کرده و حال و هوای حیاط ایرانی را در این قسمت کوچک تداعی کرده. همانطور که مشاهده می‌کنید لازم نیست همیشه از فضای زمین برای قرار دادن گلدان‌ها استفاده کنیم، می‌توانید گلدان‌های سفالی به جای این که کنار حوض قرار دهید روی تاقچه‌های دیواری قرار دهید.

 

استفاده از آبنما در حیاط ایرانی

استفاده از باغچه در طراحی حیاط ایرانی

همانطور پیشتر اشاره کردیم دومین عنصر در حیاط ایرانی باغچه و فضای سبز آن است. در گذشته در حیاط خانه‌های ایرانی معمولا باغچه‌هایی درست می‌کردند که در آن درخت‌های میوه و سبزی و … کاشته می‌شد. از آن جایی که مراقبت از درختان ثمر ده در شرایط امروز کار آسانی نیست، در باغچه های امروزی از گیاهان همیشه سبز که نیاز کمتری به مراقبت‌هایی مانند هرس کردن زیاد و سم پاشی و … دارند استفاده می‌شود. قطعا همه از داشتن یک حیاط سرسبز و زیبا با باغچه‌های مرتب و رنگارنگ لذت خواهند برد، اما همانطور که گفتیم باغچه ها نیاز به مراقبت دارند و اگر به طراوتشان توجه کافی نداشته باشید، تصویر رویایی تان را نخواهند داشت.

فضای سبز در حیاط ایرانی
فضای سبز در حیاط ایرانی

در هنگام طراحی فضای سبز و باغچه‌های خود به ایجاد محل مناسبی برای نشستن و وقت گذراندن هم فکر کنید. شما می‌توانید فضای تراس خود را با چند پله و سکو از سطح حیاط جدا کرده و سکوهای مخصوص نشستن خود را ایجاد کنید.

ایجاد سکو و پله برای نشستن

استفاده از مصالح بومی

یکی از نکات اصلی در معماری ایرانی استفاده از مصالح بومی و متناسب با شرایط اقلیمی مخصوص به هر شهر است. از مصالحی که به وفور در معماری اصیل ایرانی استفاده می‌شود آجرها، سفال‌ها، حصیرها و … است. در تصاویر زیر به خوبی شاهد در کنار هم قرار گرفتن عناصر بومی و حوض و فضای سبز خواهید بود.

حیاط ایرانی در فضای شهری
حیاط ایرانی در فضای شهری

همانطور که در تصویر مشاهده می‌کنید این حیاط متعلق به خانه‌ای شهرنشین است که کاملا به سبک ایرانی چیدمان شده است. در این حیاط ایرانی به خوبی از عناصر معماری و فرهنگ ایرانی استفاده شده است. مثلا انتخاب آجر به عنوان کفپوش ، استفاده از رنگ فیروزه‌ای در حوض و میز، استفاده از گلدان های سفالی، استفاده از حصیر به عنوان آفتاب گیر، استفاده از بالشتک‌های استوانه ای، درختان میوه ،سماور سبز رنگ و… همه از عناصر ایرانی هستند که در طراحی حیاط این خانه ایرانی زیبا به خوبی استفاده شده‌اند.

طراحی حیاط به سبک ایرانی

علاوه بر جلوه گیاهان در روز باید به زیبایی و خود نمایی گیاهان در شب هم توجه کنیم.برای این کار باید متناسب با هر گیاه از نور پردازی ویژه ای استفاده کنیم.

حیاط ایرانی مدرن

با ترکیب عناصر بومی، حوض آب و باغچه های زیبا برای منزل خود حیاطی ایرانی درست کنید.

برای اطلاعات بیشتر مطالب زیر را مطالعه کنید.

1 دیدگاه برای “حیاط ایرانی: چگونه در منزل خود حیاطی با اصالت کاملا ایرانی داشته باشیم؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *