۷ عنصر اصلی طراحی داخلی

“طراحی داخلی” و “دکوراسیون داخلی” از جمله اصطلاحاتی هستند که ما زیاد آنها را شنیده‌ایم. بسیاری از مردم این دو اصطلاح را یکی می‌دانند و بجای هم بکار می‌برند. این در حالی که طراحی داخلی به طراحی کل فضای زندگی اشاره دارد ولی دکوراسیون داخلی مربوط به تزئین فضای زندگی با اضافه کردن مبلمان، اثاثیه و لوازم جانبی می‌باشد. طراحی داخلی در واقع یک علم است که بر پایه‌ی اصول و عناصر خود بنا شده است و آنطور که بیشتر افراد تصور میکنند، ساده نیست! ما در این مطلب قصد داریم عناصر طراحی داخلی را بررسی کنیم و هر یک از آنها توضیح دهیم.

فضا

فضا یکی از مهم‌ترین عناصر طراحی داخلی می‌باشد که طراحی داخلی به آن وابسته است. از این روز طراح باید از فضای موجود، ابعاد آن و کاربردپذیری آن کاملا آگاه باشد. فضا به دو نوع تقسیم میشود: فضای دوبعدی که که کف را شامل میشود(شامل طول و عرض) و فضای سه‌بعدی که فضای زندگی شما را تشکیل می‌دهد(شامل طول، عرض و ارتفاع). در طراحی داخلی فضایی که اساسا با مبلمان و لوازم دکوری پر میشود، فضای مثبت در نظر گرفته میشود و فضای خالی یک فضای منفی است. شما باید بتوانید بین فضای مثبت و منفی خانهتان تعادل ایجاد کنید. استفاده بیش از حد از مبلمان در فضای خانه یا خیلی کم، هر دو به یک اندازه روی تعادل فضا تاثیر میگذارند و دکور ناخوشایندی را رقم میزنند.

عناصر طراحی داخلی
عناصر طراحی داخلی

خط

خطوط یکی دیگر از عناصر طراحی داخلی میباشد که اشکال مختلف دکوراسیون را میسازد و مسئول ایجاد حس هماهنگی، کنتراست و پیوستگی در فضا است. همانطور که گفتیم خطوط شکلها را تعریف میکند و مانند یک راهنمای بصری در فضاهای داخلی عمل می‌کنند. خطوط به سه دستهی افقی، عمودی و مورب تقسیم میشوند. شما خطوط افقی را معمولا در میزها، صندلی‌ها یا تختخوابها و مواردی از این قبیل و خطوط عمودی را در پنجرهها، درب یا راهرو و غیره می‌بینید. خطوط افقی حس امنیت و اطمینانبخشی را به فضا اضافه میکنند. این در حالی است که خطوط عمودی معمولا حس آزاد بودن و گستردگی به دکور شما می‌دهند. خطوط مورب یا زاویهدار نیز بر جذابیت فضا اضافه میکنند و حس داراماتیکی به فضا می‌دهند. شما باید بتوانید به خوبی از این خطوط در فضای زندگی خود استفاده کنید و آنها را با هم ترکیب نمایید.

عناصر طراحی داخلی
عناصر طراحی داخلی

شکل

اساس و پایه‌ی شکل‌ها را خطوط تشکیل می‌دهد. شکل در واقع به سطحی که توسط خطوط بیرونی هر شی سه بعدی در فضا احاطه شده باشد، گفته میشود. شما می‌توانید شکل‌ها را با کمک عناصر دیگر طراحی داخلی مثل رنگ، بافت و تکسچر برجسته کنید تا بیشتر به چشم آیند. شکل‌ها به دو نوع هندسی(ساخت دست) و طبیعی(ارگانیک) تقسیم می‌شوند. شکل‌ها فقط دو بعدی نیستند و بیشتر در فضای زندگی سه‌ بعدی می‌باشند. شما باید با حسی که هر یک از اشکال به فضا میدهند، آشنا باشید. مثلا استفاده بیش از حد از اشکال مستطیلی در اتاق می‌توانند حس و حال جدی و سفتی به فضا دهند در حالی که اشکال دایرهای معمولا فضا را سبک و ملایم نشان میدهند.

عناصر طراحی داخلی
عناصر طراحی داخلی

روشنایی

نور یکی از مشهودترین عناصر طراحی داخلی است که شما می‌توانید در دو شکل نور طبیعی و مصنوعی آن را وارد دکوراسیون‌تان بکنید. بدون نورپردازی مناسب هیچ کدام از عناصر طراحی بدردتان نمیخورند. نور میتواند عناصر دیگر اتاق را برجسته کرده و دکوراسیون شما را تکمیل نماید. در و پنجرههای شما باید به گونه قرار بگیرند که حداکثر نور طبیعی ممکن به خانهی شما بتابد. علاوه بر نور طبیعی حضور نور مصنوعی نیز در فضای خانه ضروری است و شما باید به خوبی از آن استفاده کنید. 

عناصر طراحی داخلی
عناصر طراحی داخلی

شما با سه نوع روشنایی در دکوراسیون منزل روبرو هستید:

عمومی: همان روشنایی سقف است که به طور یکسان کل اتاق را روشن می‌کند.

فعالیت خاص: برای یک کار خاص طراحی شده است. مثل چراغ مطالعه و چراغ‌های زیرکابینتهای آشپزخانه.

تاکید: برای تاکید روی یک شی خاص مثل یک تابلو نقاشی بکار برده میشود.

رنگ

رنگها نیازی به معرفی خاص دارند. رنگها ارتباط ظریفی بین اشیا و حس و حال اتاق ایجاد می‌کنند. رنگها باید بر اساس روانشناسی و کاربرد اتاق انتخاب شوند. برای مثال قرمز انتخاب عالی برای اتاق ناهارخوری است زیرا اشتهای شما را تحریک می‌کند. رنگهای سبز و آبی که رنگهای آرامش‌بخشی هستند، برای اتاقهای خواب مناسب می‌باشند. هر رنگ سه ویژگی متمایز دارد یعنی طیف رنگی، ارزش و شدت رنگ! هر طراح داخلی باید برای انجام تغییرات و ترکیب‌های مختلف اطلاعات کافی را در این زمینه داشته باشد. رنگها معمولا به سه دستهی رنگهای اولیه، ثانویه و فرعی تقسیم میشوند. همینطور رنگها معمولا با برچسب رنگهای مکمل، مشابه و تک رنگ تقسیم میشوند.

عناصر طراحی داخلی
عناصر طراحی داخلی

تکسچر

تکسچر یا بافت عمدتا با سطح اشیا سروکار دارد و نوع ظاهر و حس و حال آن را تعیین می‌کند. در واقع تکسچر به احساس شما به هنگام لمس یک عنصر و چگونگی سطح رویی آن از لحاظ نرمی، صیقلی بودن و زبری اشاره دارد.  بافت‌ها به راحتی عمق و جذابیت بصری را به فضای نشیمن شما اضافه می‌کنند. بافت‌ها به طور کلی در دو دسته طبقه‌بندی میشوند: بافت بصری که فقط قابل دیدن است و بافت واقعی که هم دیده میشود و هم احساس میشود. هر چیزی که با پارچه سروکار داشته باشد، مثل پوشش کوسن، پرده یا رنگ دیوار و کاغذدیواری بافت دارند. در حالی که بافت غالب اتاقتان را تعریف میکند، باید از بافت متضاد آن نیز استفاده کنید و اتاق را از یکنواختی و کسالت در بیاورید. استفاده از دو بافت متضاد با هم وزن بصری مناسبی را به دکوراسیون شما اضافه می‌کند، به این معنی که عناصر طراحی داخلی شما به راحتی میتوانند توجهات را به خود جلب کنند. تصور کنید که شما دو بافت زبر و صاف را با هم استفاده کنید. مطمئنا چنین ترکیبی در مقایسه با المان های دیگر در دکوراسیون شما سنگین تر یا برجسته تر به نظر رسیده و نگاه‌ها را به جذب می‌کند.

عناصر طراحی داخلی
عناصر طراحی داخلی

عناصر طراحی داخلی: الگو

الگوها به فضای شما روح و جان تازه‌ای می‌یخشند و آن‌ را از یکنواختی و کسالت دور می‌کنند. بیشتر طراحان داخلی توصیه میکنند که از الگوهای مشابه با رنگبندیهای متنوع در دکوراسیون استفاده کنید تا بتوانید انسجام و یکپارچگی دکوراسیون‌تان را حفظ کنید. یکی از قوانین دکوراسیون داخلی منزل که با نام قانون ۶۰-۳۰-۱۰ شناخته میشود، معتقد است که شما باید حداکثر از سه الگو در دکور خود استفاده کنید. الگوی اولیه ۶۰درصد اتاق، الگوی ثانویه ۳۰ درصد و الگوی سومی ۱۰درصد اتاق شما را در برخواهد گرفت.

عناصر طراحی داخلی
عناصر طراحی داخلی

۷ عنصری که ما در بالا به آنها اشاره کردیم، ابزارهای اولیه طراحی هستند که ترکیب درست آنها می‌تواند محیطی زیبا و کاربردی را برای شما خلق کند. توجه به این اصول طراحی و تغییرات کوچک می‌تواند دکوراسیون شما را حرفه‌ای‌تر نشان دهد. ما در این مطلب سعی کردیم مطالب مفیدی را در مورد هر یک از این عناصر به شما ارائه دهید. شما می‌توانید با کمی گشت و گذار در سایت‌های دیگر در اینترنت مطالب تکمیلی‌تری را مطالعه نمایید.

همینطور ما برای راحتی شما عزیزان مشاوره‌ی رایگانی را برای خرید انواع مبلمان در نظر گرفتهایم تا بتوانیم مسیر خرید شما را هموارتر نماییم. شما می‌توانید با تماس با این شماره، از خدمات رایگان مشاوره خرید مبلمان استفاده کنید. شما از این عناصر در طراحی فضای خود چگونه استفاده کرده‌اید؟ آیا نکته اضافی دیگری در رابطه با این عناصر به ذهن‌تان میرسد؟ بنظرتان کدامیک از این عناصر برای ایجاد فضایی جذاب و کاربردی مهم‌تر است؟ خوشحال می‌شویم که هر نظر و پیشنهادی که دارید را با ما در میان بگذارید.

4 دیدگاه در “۷ عنصر اصلی طراحی داخلی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *