طراحی داخلی هنری است که شخصیت افراد را با ترجیحات آنها ترکیب میکند و تصویر قابل توجهی از روحیات افراد را به نمایش میگذارد. اگرچه طراحی داخلی تا حدود زیادی بر روی سلیقه و خلاقیت تمرکز دارد، اما باید به تاثیرات طرحهای رنگی که استفاده میکنید نیز توجه نمایید. از آنجایی که قرار است شما ساعتهای زیادی را در فضایی که طراحی میکنید سپری نمایید، پس باید با روانشناسی رنگها در طراحی داخلی آشنا باشید. ما در این مطلب از وبلاگ چی بچین به بررسی روانشناسی رنگها در دکوراسیون داخلی پرداختهایم.
استودیو پارچوب
استودیو پارچوب
روانشناسی رنگها در طراحی داخلی
روانشناسی رنگها از تأثیرات علمی رنگهای مختلف بر روی مغز انسان صحبت میکند. طبق این تئوری هر رنگ تاثیرات متفاوتی بر خلق و خو، عملکردهای شناختی، خلاقیت و بهرهوری هر فرد دارد. برای مثال روانشناسی رنگها معتقد است که وقتی فردی با رنگهایی سرد مثل آبی یا سبز احاطه میشود، به او احساس آرامش دست خواهد داد. در حالی که اگر فردی با تونالیته رنگهای پر جنب و جوش مانند قرمز، قهوهای یا نارنجی احاطه شود، احساس انرژی و اشتیاق خواهد کرد.
به طور مشابه، رنگهای خنثی مانند سفید یا خاکستری نیز به فرد احساس آرامش میدهند. البته با اینکه ممکن است رنگها اثرات مشابهی در افراد مختلف داشته باشند، اما مطالعات نشان داده که هر فرد به طرحهای رنگی واکنش متفاوتی نشان میدهد. ممکن است رنگ قرمز برای بسیاری از افراد رنگ هشدار و خطر باشد اما برای برخی دیگر حس آرامش القا نماید. اما سوال اینجاست که روانشناسی رنگها چگونه بر دکوراسیون داخلی تاثیر میگذارد؟ در زیر به سوال پاسخ دادهایم.
روانشناسی رنگها چگونه بر دکوراسیون داخلی تاثیر میگذارد؟
رنگها یکی از عوامل مهم در طراحی داخلی هستند. رنگ دیوارها، مبلمان، قطعات تزئینی، چراغها و وسایل دیگر، همگی نقش مهمی در روحیه ساکنین خانه دارند. چرا که ساکنین خانه قرار است ساعتها با ترکیب رنگهایی که شما انتخاب میکنید احاطه شوند. بنابراین، بهتر است که طرحهای رنگی را بر اساس شخصیت و خواستههای خودتان و خانوادهتان انتخاب کنید. این موضوع باعث میشود در خانه خود احساس راحتی و آرامش بیشتری نمایید و بهرهوری شما را در محل کار افزایش یابد.
بر اساس نتایج مطالعات متعدد انجام شده در زمینه روانشناسی رنگها در دکوراسیون داخلی، هر فرد نسبت به هر رنگ واکنش متفاوتی نشان میدهد. به عنوان مثال، برخی از افراد سیاه را رنگی افسردهکننده میدانند. با این حال، برخی دیگر رنگ سیاه را نشاندهنده نظم و عملکرد معرفی کردهاند. برخی از مردم رنگ قرمز را تهدیدکننده میدانند در حالی که برای برخی دیگر از افراد اینگونه نیست.
اما به طور کلی میتوان گفت که بیشتر رنگهای گرم به فرد انرژی میدهند و روح تازهای به محیط میدهند. این رنگها همچنین بسته به تراکم رنگی که استفاده میکنید، میتوانند به به زیبایی و جذابیت فضا کمک کنند. دستهبندی دیگر رنگها با نام رنگهای رنگهای خنثی و سرد شناخته میشوند و هر دو دسته تأثیر آرامبخشی بر هر فردی دارند. هر دوی رنگهای سرد و خنثی محیط را آرامشبخش نشان میدهند و باعث میشوند ساکنان خانه احساس امنیت داشته باشند.
استودیو پارچوب
استودیو پارچوب
استودیو پارچوب
استودیو پارچوب
ما در زیر فهرستی از ۱۰ رنگی که معمولا در طراحی داخلی استفاده میشود و تأثیراتی که بر ذهن انسان میگذارند را، آماده کردهایم:
روانشناسی رنگ قرمز در دکوراسیون
رنگ قرمز پر جنبوجوشترین رنگی است که تمام تونالیته رنگهای آن میتوانند فضایی از عشق و رفاقت را ایجاد نمایند. استفاده از رنگ قرمز در دکوراسیون خانه میتواند به کل اتاق هیجان و نشاط ببخشد.
شما میتوانید از رنگ قرمز در ساختمانهای اداری یا دفاتر خانگی، اتاق نشیمن یا حتی اتاق خواب استفاده کنید. در ادارات و دفاتر خانگی، رنگ قرمز حس رهبری، قدرت اراده به افراد میدهد و سطح انرژی آنها را بالاتر میبرد. همینطور این رنگ میتواند حس رفاقت و دوستی در محیطهای کاری و اداری ایجاد نماید. اگر رنگ قرمز را برای اتاق نشیمنتان استفاده بکنید، میتوانید حس دوستی را در بین ساکنین خانه ایجاد کنید و افراد را برای گفتگو تحریک نماید. شاید عجیب بنظر برسد اما میتوان گفت که بهترین کاربرد رنگ قرمز در اتاق خواب است، چرا که احساساتی مثل عشق، تمایل و اشتیاق را در فرد برمیانگیزد.
با این حال به یاد داشته باشید که قرمز میتواند حس خشم و انتقام را نیز القا کند، به همین دلیل بهتر است آن را با رنگهای آرامش بخش مانند سفید یا بژ ترکیب کنید تا احساسات را متعادل نمایید. به عنوان مثال، میتوانید از رنگ قرمز فقط بر روی دیوار مقابل تختخواب استفاده کنید و برای بقیه اتاق از رنگهای آرام و ملایم استفاده نمایید. به این ترتیب با ترکیب رنگ قرمز با رنگهایی همچون سفید یا سبز روشن، شور و اشتیاق را در افراد برمیانگیزید.
احساسات مرتبط با رنگ قرمز عبارتند از:
- شادی، عشق، اشتیاق، میل، تمایلات جنسی، حساسیت.
- انرژی، قدرت.
- عزم، رهبری، شجاعت، قدرت و اراده.
- خشم ، کینه.
- خطر، جنگ
- گرسنگی.
در مجله چی بچین بخوانید: چگونه از مبل قرمز در دکوراسیونمان استفاده کنیم؟
روانشناسی رنگ قهوهای در دکوراسیون
اگر کمی رنگ قرمز را روشنتر و ملایمتر نماییم، رنگ قهوهای بدست میآید. قهوهای با رنگ طبیعی و جوهره ملایم و اطمینانبخش خود میتواند در فضاهای وسیع و بزرگ معجزه کند و عناصر مختلف مدرنیسم و کلاسیک را با هم ترکیب نماید. به طور کلی بهتر است که رنگ قهوهای به مقدار کم استفاده شود.
اگر رنگ قهوهای را انتخاب میکنید، مطمئن شوید که که رنگ دیوارها، رنگ اتاق و رنگ کلی فضای داخلی باعث میشود ساکنان احساس صمیمت و راحتی کنند. قهوه ای میتواند رنگ آرامشبخشی باشد، اما کمی زیادهروی در آن ممکن است منجر به عدم تحرک و ایجاد فضای کسلکننده شود. از سوی دیگر در ترکیب با سایههای پر جنب و جوش و سایر رنگ های طبیعی میتواند نمادی از انعطافپذیری و امنیت باشد.
در طراحی داخلی، رنگ قهوهای بیشتر برای ایجاد فضای روستیک و کلاسیک استفاده می شود. اگرچه این رنگ ظریف و کاربردی است، اما حس افسردگی را میتواند در هر فردی تحریک کند، بنابراین مطمئن شوید که آن را با رنگ های شاد مانند زرد، سفید، قرمز، سبز و نارنجی ترکیب کردهاید..
احساسات مرتبط با رنگ قهوهای عبارتند از:
- ایمنی، امنیت، قابلیت اطمینان، گرما، راحتی.
- تحمل، عزم، استحکام.
- غم، تنهایی، افسردگی، انزوا، بیتفاوتی.
- وسعت ، همبستگی.
- قدرت، پیچیدگی.
در مجله چی بچین بخوانید: بهترین طراحیهای داخلی با دو رنگ آبی و قهوهای
روانشناسی رنگ نارنجی در دکوراسیون
نارنجی یکی دیگر از رنگهای پر جنب و جوش است که نماد آفتاب و طبیعت میباشد. نارنجی و تمام سایههای آن تقریباً تأثیر مثبتی بر روان دارند. تاثیرات روانی این رنگ بسیار شبیه به رنگ قرمز میباشد و میتواند باعث افزایش عشق، تمایلات جنسی و اشتها است.
نارنجی معمولا بهترین استفاده را در محیطهای ورزشی دارد و میتواند باعث تحریک افراد شود. رنگ نارنجی میتواند اشتها را افزایش دهد، به همین دلیل است که برای رستورانها و فستفودها مناسب میباشد. طیفهای رنگی سردتر نارنجی مانند طلایی نشاندهنده ثروت و رفاه هستند.
برای اتاق نشیمن یا اتاق خواب نیز شما میتوانید از رنگهای خنثی بر روی دیوارها به منظور آرامشبخشی فضا استفاده کنید. سپس با استفاده از صندلی و کوسنهای نارنجی نشاط را به فضا ببخشید.
احساسات مرتبط با رنگ نارنجی عبارتند از:
- شادی، آرامش، صمیمیت.
- عشق، جاذبه، اشتیاق، تمایلات جنسی، لذت، میل، دلبستگی.
- تشویق، عزم، تحریک.
- موفقیت، ثروت، اعتبار، برجستگی، سعادت، خرد.
- فریب، خیانت، پرخاشگری، تسلط، بی اعتمادی.
- خلاقیت، شیفتگی، ماجراجویی.
استودیو پارچوب
استودیو پارچوب
استودیو پارچوب
استودیو پارچوب
روانشناسی رنگ زرد در دکوراسیون
رنگ زرد را میتوان مترادف با نور خورشید دانست که دقیقا مانند نور خورشید شادی و نور را به فضا پخش میکند. زرد همچنین به دلیل ارتباط نزدیکش با رنگ طلایی با عقل و رفاه همراه است.
در طراحی داخلی، رنگ زرد برای آشپزخانه، ناهارخوری، راهروها و حمام توصیه میشود. این رنگ به طور خودکار روحیه افراد را بالا میبرد و اتاق را روشن و آفتابی میکند. اگرچه بیشتر سایههای رنگ زرد تأثیر مثبتی بر روحیه دارند، اما برخی از طیفهای رنگی آن میتوانند احساساتی مثل کسلکنندگی، پوسیدگی و بیماری را تحریک نمایند. یک اتاق به طور کامل زردرنگ، میتواند فشار خون را بالا ببرد. مغز فشار خون بالا را با احساساتی همچون خشم مرتبط میداند و در نتیجه افراد بدون هیچ تحریکی عصبانی میشوند.
همچنین رنگ زرد میتواند سطحی از پیچیدگی را به طراحی داخلی اضافه کند، به خصوص زمانی که با خاکستری یا سفید جفت شوند.
احساسات مرتبط با رنگ زرد عبارتند از:
- شادی، مراقبت، صمیمیت.
- هوش، تعالی، اطاعت، بهرهوری.
- انرژی، طراوت، طبیعت.
- احتیاط، بیماری، عذاب، زوال، حسادت.
- خوش بینی، دلگرمی.
روانشناسی رنگ سبز در دکوراسیون
رنگ سبز برای بسیاری از افراد تداعی طبیعت بوده و طبیعت در روان انسان با طراوت، آرامش و اعتماد پیوند خورده است. بنابراین، سبز یک رنگ قدرتمند برای طراحی داخلی محسوب میشود. چرا که این رنگ میتواند به آرامش حواس و کاهش سطح فشار خون کمک کند.
سبز رنگی بسیار متنوع است و سایههای مختلف آن میتواند احساسات مختلفی ایجاد کنند. در حالی که سبز روشن و آبی اثر آرامشبخشی دارند، در عین حال سبز تیره بیشتر با حرص و حسادت مرتبط است. در طرف دیگر سبز زیتونی در سراسر جهان به عنوان نماد صلح و هماهنگی شناخته میشود.
سبز را می توان در سایههای مختلف در سراسر خانه استفاده کرد. میتوانید از سایه های روشنتر آن بر روی دیوارها استفاده کنید و با سایههای سبز تیره گیاهان تضاد ایجاد نماید. به طور کلی رنگ سبز بیشتر اثری آرامشبخش همراه با احساس امنیت دارد که آن را به رنگی ایدهآل برای طراحی داخلی تبدیل میکند.
احساسات مرتبط با رنگ سبز عبارتند از:
- طبیعت، هماهنگی، رشد، باروری.
- صلح، امنیت، ایمنی، حفاظت.
- طراوت، شادی، شفا.
- حرص، حسادت، جاهطلبی.
- بزدلی، بیماری، درگیری.
- آرامش، صداقت، آسایش.
روانشناسی رنگ آبی در دکوراسیون
آبی یکی از آرامشبخشترین رنگها برای طراحی داخلی است. آبی ذهن را آرام میکند و ضربان قلب، متابولیسم و فشار خون را کاهش میدهد. به ویژه سایههای روشن آن مانند آبی آسمانی تأثیر شفابخشی بر ذهن دارند و ساکنان خانه را به یاد دریا میاندازد. آبی تنها رنگی است که مجموعهای از اثرات مثبت را دارد و تأثیرات منفی آن کم است.
شما میتوانید در تمام قسمتهای خانه از سایههای مختلف آبی استفاده کنید. اگرچه استفاده از رنگ آبی در اتاقهای تاریک با فضاهای کوچک میتواند احساسای منفی ایجاد نماید اما برای رفع مشکل میتوانید رنگهای گرم را برای خنثی کردن اضافه کنید.
احساسات مرتبط با رنگ آبی عبارتند از:
- آرامش، کنترل، سعادت، نرمی.
- دانش، خرد، هوش، قدرت، جدیت.
- ایمان، اعتماد، وفاداری، شجاعت، صداقت.
- شفا، سلامتی.
- ظرافت، تجمل، رفاه.
در مجله چی بچین بخوانید: ۲۸ اتاق نشیمن آبی رنگ: دکوراسیونی سرشار از حس آرامش و زندگی
روانشناسی رنگ بنفش در دکوراسیون
رنگ بنفش معمولاً با ظرافت و سلطنت همراه است. طرحهای رنگی بنفش برای فضاهایی که با خلاقیت و طراحی مرتبط هستند، گزینهی عالی میباشند. از آنجایی که رنگ بنفش باعث خلاقیت میشود، در نتیجه میتوانید آن را به اتاقهای رختکن، کمد دیواری، استودیوهای هنری یا حتی آشپزخانه اضافه کنید. این رنگ به ویژه در بین نوجوانان محبوب است زیرا آنها را به سمت هنرهای خلاقانه و نمایشی تشویق میکند و به آنها کمک می کند مسیر خود را پیدا کنند.
رنگ بنفش برای پذیرایی یا اتاق نشیمن که مهمانان شما قرار است در آن وقت بگذرانند نیز گزینه خوبی میباشد و میتواند آرامش، ظرافت و تجمل را به فضای شما اضافه کند.
احساسات مرتبط با رنگ بنفش عبارتند از:
- ظرافت، تجمل، غنا، پیچیدگی.
- درام، عمق، هیجان.
- خلاقیت، رمز و راز.
- آرامش.
استودیو پارچوب
استودیو پارچوب
استودیو پارچوب
استودیو پارچوب
روانشناسی رنگ صورتی در دکوراسیون
صورتی و تمام سایه های آن در صورت استفاده مناسب، میتوانند فضایی از عشق و شفقت را ایجاد کنند.اگرچه صورتی تا حد زیادی با احساسات زنانه مرتبط است، اما همچنان میتوانید از این رنگ برای فضای مردانه نیز استفاده کنید. الگوهای ساده و طرح های پیچیده میتوانند رنگ صورتی را به سطح جدیدی در روند طراحی داخلی مدرن تبدیل کنند.
این رنگ به طور کلی احساس راحتی و عشق را بر میانگیزد. مخصوصا سایههای پر جنبوجوش صورتی مانند سرخابی و فوشیا در ترکیب با رنگهای ثانویه مانند آبی روشن میتوانند فوقالعاده عمل کنند.
شما میتوانید رنگ صورتی را با رنگهای طبیعی یا حتی رنگهایی مثل قرمز و سفید ترکیب کنید. این رنگ برای اتاق دختران نوجوان یا در اتاق نشیمن و حمام کاربرد دارد و میتواند فضای شادی ایجاد کند.
احساسات مرتبط با رنگ صورتی عبارتند از:
- صمیمت، راحتی.
- عشق، شفقت.
- انطباق، از دست دادن (به ویژه دلبستگیهای عاشقانه).
- داستان عاشقانه.
- تمیزی، عملکرد، پیچیدگی.
- زرق و برق، فمینیسم.
در مجله چی بچین بخوانید: دکوراسیون اتاق نشیمن با رنگ صورتی
روانشناسی رنگ مشکی در دکوراسیون
رنگ مشکی همیشه با تطبیقپذیری و ظرافت همراه بوده است و نشاندهنده سادگی و کارایی میباشد. این رنگ در طراحی داخلی و معماری مدرن بهترین کارایی را دارد. از نظر روانی، یک اتاق کاملاً سیاه میتواند غافلگیرکننده و غمانگیز باشد. با این حال، اگر این رنگ را با قرمز، سفید، آبی یا تقریباً هر رنگ دیگری جفت شود، کنتراست عالی ایجاد میکند.
برخلاف تصور عمومی، رنگ مشکی گزینه عالی برای طراحی داخلی به خصوص در آشپزخانه، اتاق نشیمن، ناهارخوری و حمام است.
احساسات مرتبط با رنگ سیاه عبارتند از:
- عملکرد، سادگی.
- تمایل، حفاظت.
- خشم، افسردگی، بی نظمی، وحشت.
- ظرافت، مدرنیسم، پیچیدگی.
- کارایی، کنترل، زیبایی.
در مجله چی بچین بخوانید: آیا دیوار سیاه رنگ برای خونهی من مناسبه؟ توصیه ما به شما: از دکوراسیون خانه با رنگ مشکی نترسید!
روانشناسی رنگ خاکستری در دکوراسیون
رنگ خاکستری یکی دیگر از رنگهای خنثی است که با ظرافت و استایل همراه است. اگرچه در مورد تأثیرات خاکستری بر ذهن انسان اختلاف نظرات زیادی وجود دارد، اما اگر به درستی استفاده شود، میتواند تأثیر کاملا مثبتی داشته باشد.
برخی از مردم این رنگ را افسردهکننده میدانند اما باید بگوییم که خاکستری احساسات متفاوتی را در افراد مختلف القا میکند. سایههای مختلف خاکستری میتوانند برای برخی افراد اثر آرامشبخش داشته باشد، در حالی که دیگران را به افسردگی سوق دهد. به طور کلی استفاده از رنگ خاکستری در اثاثیه به جای رنگهای دیوار امنتر است. اگر از رنگ خاکستری به عنوان رنگ غالب اتاق استفاده میکنید، مطمئن شوید که نور طبیعی زیادی به اتاق وارد میشود تا اتاق احساس خوشایندی و گرمی بیشتری داشته باشد.
همانطور که در بالا نیز اشاره کردیم، بهتر است از استفاده از رنگ های خاکستری روشن روی دیوارها خودداری کنید، اما می توانید از خاکستری تیره روی یک دیوار استفاده کنید و اطراف آن را با رنگ های شادی مانند سفید، زرد یا صورتی احاطه نمایید. همچنین میتوانید رنگهای خاکستری را به عنوان رنگ مبلمان در اتاقهای روشن بکار ببرید.
احساسات مرتبط با رنگ خاکستری عبارتند از:
- فرم، عملکرد، بهرهوری، سادگی.
- غمگین، افسردگی.
- قدرت، استحکام، عزم، اراده.
- سبک، ظرافت، پیچیدگی.
در مجله چی بچین بخوانید: چگونه از رنگ خاکستری در دکوراسیون خانه استفاده کنیم؟
روانشناسی رنگ سفید در دکوراسیون
رنگ سفید یکی از بهترین رنگها در دکوراسیون داخلی میباشد و به عنوان یک طرح رنگی قدرتمند عمل میکند. سایههای مختلفی از سفید مانند عاجی وجود دارند که انتخابهای زیادی پیش روی شما قرار میدهند. رنگ سفید با آرامش همراه بوده و به همین دلیل در مراکز ماساژ درمانی و مطبها از رنگ سفید به وفور استفاده میشود.
این رنگ نشاندهنده تمیزی است و به راحتی میتواند هر گونه کثیفی روی سطح را بولد کند. رنگ سفید همچنین میتواند به عنوان یک بوم خالی برای اجرای تمام ایدههای طراحی شما عمل نماید. در سطح روانشناختی، طرح رنگ سفید برای افرادی که از کلاستروفوبیا رنج میبرند، (ترس از فضاهای بسته) گزینه عالی است. همچنین رنگ سفید در هر فضایی باعث میشود اتاق بزرگتر و تمیزتر به نظر برسد. این طرح رنگی همچنین برای افراد مبتلا به اضطراب و فشار خون به خوبی جواب میدهد چرا که اثر آرام بخش آن میتوان به کنترل ضربان قلب و فشار خون کمک کند.
شما میتوانید در هر قسمتی از خانه از جمله اتاق خواب، حمام، آشپزخانه، اتاق نشیمن یا ناهار خوری از رنگ سفید استفاده کنید. همینطور میتوانید رنگ سفید را با هر رنگ دیگری ست کنید تا جلوهای پر جنبوجوش در فضای خانهتان داشته باشید. برای یک طراحی لوکس نیز میتوانید رنگ سفید را با طلایی، خاکستری یا زرد ست نمایید. برای فضای پرجنبوجوشتر نیز می توانید آن را با قرمز، نارنجی یا سبز جفت کنید. همچنین می توانید رنگ سفید را با آبی ترکیب نمایید.
احساسات مرتبط با رنگ سفید عبارتند از:
- آرامش، صلح، هارمونی
- نظافت، بهداشت
- گشودگی، اعتماد
- خلاقیت، چالش، بهرهوری، کارایی
- کنترل، اثربخشی، کارکرد
- ظرافت، تجمل، رفاه
در مجله چی بچین بخوانید: چگونه خانهمان را با رنگ سفید تزئین نماییم؟
روانشناسی رنگ تاثیر بسزایی در طراحی داخلی دارد و بهتر است از طرحهای رنگی استفاده کنید که به ساکنین خانه احساس راحتی دهد. برای افرادی که از فشار خون، اضطراب یا افسردگی رنج میبرند، رنگهای سرد مانند آبی یا سبز ایدهآلتر است. همچنین میتوانید از رنگ سفید برای تقویت روحیه افراد خانه استفاده کنید. برای این افراد رنگهایی مانند سیاه، خاکستری یا قرمز مناسب نیست زیرا این رنگها ممکن است در آنها احساسات منفی را تحریک نمایند.
برای افراد شاد، زرد، صورتی، قرمز، نارنجی و سفید بهترین گزینه هستند. برای افرادی که تجملات را ترجیح میدهند، طرحهای رنگی آبی سلطنتی، سبز آبی، خاکستری، طلایی و قرمز که نشان دهنده درونیات آنهاست، میتوانند انتخاب خوبی باشند.
استودیو پارچوب
استودیو پارچوب
استودیو پارچوب
ما در این مطلب به طور مفصل در مورد روانشناسی رنگها در طراحی داخلی صحبت کردیم. جتما به هنگام دکوراسیون خانهتان به تاثیرات روانی رنگها توجه کنید. حالا شما برای ما بنویسید که رنگ موردعلاقهتان کدام است؟ خوشحال میشویم که نظرات یا پیشنهادات خود را با ما در میان بگذارید.
منبع: foyr.com